Wie zijn we en waar staan we?

Publicatiedatum: 21-09-2023

Van werkloosheid naar werk
IMG 0402

Wethouders en managers Werk & Inkomen van de Achterhoekse gemeenten hebben eind september met elkaar stilgestaan bij onze arbeidsmarktregio.

Minder bomen in het bos

Vanuit een inspirerend verhaal uit het boekje ‘Ambtelijke helden gezocht’ en de kennismakingsoefening ‘Dit ben ik’ werd eerst teruggeblikt op de afgelopen drie jaar. Waar stonden we in 2020 en waar staan we nu? Een van de deelnemers vatte het verhaal samen met de uitspraak: “We zien nu minder bomen in het bos, terwijl we drie jaar geleden door de bomen het bos niet meer zagen.”

Mooie resultaten

Veel dingen zijn in de afgelopen drie jaar dan ook verbeterd. Zo noemden de deelnemers de Strategische Agenda Inclusieve Arbeidsmarkt, de programmatische aanpak en de bereidheid om regionaal samen te werken. “Er gebeuren veel mooie resultaten”, werd geconcludeerd.

Leren van elkaar

Uiteraard kunnen er ook dingen beter: de inhoud mag nog meer leidend zijn, er mag nog meer ondersteuning voor het bedrijfsleven komen en gemeenteraden mogen nog beter worden geïnformeerd. Wat ook beter kan: het leren van elkaar. Dus als gemeenten, UWV, onderwijs, werkgevers en werknemers. En als we mogen dromen? Dan zouden we graag toewerken naar 1 regionaal budget, 1 regionaal werkcentrum, 1 vaste groep regionaal projectleiders en professionals en 1 inhoudelijke agenda in het sociaal domein.

De opbrengst van de bijeenkomst krijgt komende tijd verdere uitwerking.

Naar boven