Tijdelijke plek biedt Kimberley rust

Publicatiedatum: 31-03-2023

Werk naar werk
Nieuws Achterhoek Werkt Door Kimberley

Kimberley is een jonge, sterke vrouw die een moeilijke tijd achter de rug heeft. Na een burn-out kwam ze via haar huisarts in contact met ‘Achterhoek Werkt Door’. Na een paar gesprekken kon ze direct aan de slag op een leerwerkplek bij Laborijn. “Ik doe nu sinds twee maanden productie- en inpakwerk. Het is leuk werk en heel divers. Hier vind ik structuur en krijg ik de kans om weer rustig in mijn hoofd te worden.”

Zonder diploma

Kimberley volgde voortgezet onderwijs op het Prakticon, een school voor Praktijkonderwijs  in Doetinchem. “Ik ben dyslectisch en ook met getallen heb ik moeite. Het was op zich een goede school voor mij, want ik ben echt een mens van de praktijk en werk al sinds mijn 15e.” Maar het Praktijkonderwijs sloot toen nog niet af met een diploma, ze had alleen certificaten gehaald*. Dat maakte het lastig om daarna vast werk te vinden. “Ik pakte alles aan. Van fabriekswerk tot patat bakken. Maar ook al kon ik veel, werkgevers willen toch dat diploma zien. Het gevolg was dat ik steeds als eerste weer op straat stond. Uiteindelijk kwam ik bij een internationaal vleesverwerkend bedrijf terecht. Daar kon ik een interne opleiding tot operator volgen. Eindelijk! Ik had het daar echt naar mijn zin. Maar toen werd de vestiging waar ik werkte, gesloten.”

Burn-out

Dat was een klap. Kimberley kreeg een burn-out en zat een halfjaar in de ziektewet. “Ik wist het niet meer, ik zat er helemaal doorheen. Maar ik móest weer aan het werk, we konden de energiekosten nauwelijks betalen.” Via ‘Achterhoek Werkt Door’ kreeg ze bij Laborijn de kans om heel rustig weer op te starten. Deze tijdelijke werkplek biedt Kimberley rust in haar hoofd.“Het belangrijkste is dat ik nu weer structuur in mijn leven heb. Er is geen hoge werkdruk. Het is hier gezellig en tegelijk leer ik ook naar mezelf te kijken. Waar loop ik in vast en hoe kan ik dat voorkomen? Ik hoop dat ik met deze ervaring straks een baan vind waar ik het helemaal naar mijn zin heb. Ja, ik zie deze periode als een springplank naar de toekomst.”

Tip

Wat is haar tip voor anderen die in een soortgelijke situatie zitten? “Kijk, ik moest er wel even doorheen. Ik dacht: ‘Waar ben ik nu dan terecht gekomen? Dit is niet waar ik wil blijven. Ik kan meer!’ Maar om hier aan de slag te zijn, is goed voor mij. Dus tegen anderen zeg ik: doe het, het zal je rust geven.”

* Sinds schooljaar 2021-2022 krijgen alle leerlingen in het praktijkonderwijs een landelijk erkend diploma, daarvoor was dit niet het geval.

Naar boven